Kjenn din kniv-global

Kjenn din kniv!

Hvilke kniver trenger du på kjøkkenet? Det er ikke noe fasitsvar, men her har du et lite basisutvalg av gode, skarpe kniver.

Den store kokkekniven

Kjøkkenets viktigste kniv. Den store kokkekniven brukes til skjæring, kutting og hakking av frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk. Det kan være greit å ha en litt stor og god kokkekniv – jo mer blad du har, jo mer kniv har du til å gjøre jobben for deg. Det sies at kokkekniven brukes til mer enn 90 prosent av de daglige kjøkkenoppgavene.

Den egner seg ikke spesielt godt til slakting, skjæring av fjærkre, skrelling eller til å åpne emballasje.

Den lille kokkekniven

Kniven som tar over der den store kokkekniven blir for stor. Den lille brukes til oppskjæring, kutting og hakking. Egner seg godt til mindre elementer som hvitløk, sjalottløk eller jordbær – altså matvarfer som krever litt mer oppmerksomhet.

Unngå å bruke den på svært harde grønnsaker som f.eks. gulrøtter, sellerirot eller pastinakk.

Forskjærskniv / trancherkniv

En smal kniv med glatt egg, som er velegnet til å skjære og transjere rått og tilberedt kjøtt, stek, skinke og fisk.

Santokukniven

Denne kniven er Japans svar på kokkekniven og den er svært god til utskjæring av fisk, kjøtt og grønnsaker. I tillegg har eggen på santokukniven en avrundet spiss som gjør det ytterst velegnet til hakking av grønnsaker og krydderurter.

Brødkniven

Brødkniven er en uunværlig kniv på kjøkkenet. Knivens bølgeslipte egg gjør den velegnet til alle slags brødtyper og den skjærer lett gjennom harde skorper og myke brød uten å smule opp brødet. I tillegg skjærer brødkniven også lett gjennom den sprø skorpen på svinesteken og takler ananas og tomater uten problemer.

Kjøttkniven

En god kniv til å renskjære kjøtt, til skjæring av biffer m.m.

Utbeningskniv

En hendig kniv med et spisst og smalt knivblad som gjør utbeningen lettere. Den er også fin til å skjære kjøtt i mindre biter. Det er viktig at knivbladet er stødig.

Filetkniv

Fleksibel kniv som egner seg godt til filetering.

Kjøttøks

Vekten av det store, flate bladet gjør den tung nok til å kutte gjennom bein og ledd.

Knivstål/skjærpestål/slipestål

Et nødvendig redskap for å holde gode kniver skarpe.